Crohn betegség és a Colitis ulcerosa

A gyulladásos bélbetegségek ismeretlen etiológiájú (eredetű) két formája a Colitis ulcerosa és a Crohn betegség. A betegségek kialakulásához környezeti tényezőkre (étkezés, dohányzási szokások, stb), genetikai tényezőkre és immunológiai eltérésekre van szükség.

A gyulladásos bélbetegség diagnózisa hallatán a betegben számos kérdés vetődik fel. Lehet-e teljes értékű életet élni a betegséggel együtt is, és ha igen, hogyan? Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Mi a hasonlóság és a különbség a Colitis ulcerosa és a Crohn-betegség között? Mi a betegség várható kimenetele?

Mindkét betegség életfogytig tartó kezelést és gondozást igényel. megfelelő együttműködés esetén egy felkészült szakember sokat tud segíteni, panasz-, és tünetmentessé teheti pácienseit. 

Visszatérő görcsös hasi fájdalom, véres széklet, hasi panaszokhoz társuló hőemelkedés-láz, vérvizsgálat során igazolt gyulladás esetén kérjük, keressen fel minket, hogy a kivizsgálás menetét megbeszéljük, megszervezzük. 

A gyulladásos bélbetegségek különösen fontosak számomra. A két betegség kivizsgálása, kezelése, gondozása nagy kihívást jelent és nagyon szívesen vállalom.