Kapszulás endoszkópia a vékonybél vizsgálatra

A hagyományos endoszkópiás módszerekkel a bélcsatornának a száj felől (gyomortükrözés, gastroscopia során) csak egy kb. 70 centiméteres, speciális módszerekkel további mintegy 100 centiméteres, a végbél felől (vastagbéltükrözés, colonoscopia) pedig kb. 1,5 méteres szakasza áttekinthető - a köztes, több méternyi vékonybélszakaszok viszont rejtve maradnak.

 A kapszulás endoszkópia, - szemben a hagyományos módszerekkel -, egyelőre nem nyújt lehetőséget terápiás beavatkozásra. Vagyis hiába kíméletes a vizsgálat, a gyógyításhoz újabb beavatkozásokra vagy kezelésre lesz szükség. Ha pedig a kapszula valahol elakad az útja során, szélsőséges esetben endoszkópos eltávolítás vagy műtét is szükségessé válhat. Arról nem is szólva, hogy az egész nem ér semmit, ha a beteg nem képes lenyelni a kapszulát.

 Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a betegnek szájon át kell lenyelnie egy 26x11 milliméteres, 3,7 grammos műszert. A nyelőcső, a vékonybél és a vastagbél vizsgálatára különböző eszközöket fejlesztettek ki. A nyelőcső vizsgálata kb. 20 percig tart, a vékonybélé (ez a jelenleg leggyakrabban használt módszer) 4-6 óra, a vastagbélé pedig 6-8 órát vesz igénybe.

 A műszer a lenyelés után automatikusan, a bélmozgásokat követve sodródik tovább. Útja során képeket készít, majd 8-20 óra elteltével a végbélen át kiürül. A beteg számára a vizsgálat nem jár megterheléssel és nem igényel kórházi tartózkodást. 

A leggyakoribb javallat olyan gyomor-bélrendszeri vérzések eredetének tisztázása, amelyeknek forrását sem a nyelőcső-gyomor-nyombél, sem a vastagbél területén nem sikerül azonosítani.

A kapszulás endoszkópiának tehátmegvan a pontos helye a diagnosztikus palettán, és nem a hagyományos, gyors, célravezető módszerek kiváltására szolgál. 

Rendelőnkben a kapszulás vizsgálatra is van lehetőség.