Széklet vér vizsgálat

Mi ez a vizsgálat? Hogyan történik?

A széklet vér vizsgálata a székletben nyomokban, kis mennyiségben előforduló vér kimutatására szolgál, ami szabad szemmel nem látható. Az okkult szó rejtettet, nem ismertet jelent itt. A teszt pozitivitása már korai stádiumban jelezhet betegséget, amikor a széklet még normálisnak tekinthető.

Az FOBT (fecal occult blood test) két típusát alkalmazzák a gyakorlatban. Az egyik kémiai reakción alapul: a vörös vérsejtekben lévő hemoglobin hem nevű alkotórészének kimutatásán. A másik immunológiai reakció: antitestekkel ismertetik fel a hemoglobint.

Mit jelez a vér jelenléte a székletben?

A székletben észlelhető vér valahonnan az emésztőtraktusból származik.

Előfordulhat, hogy enyhébb állapot, betegség is okozhat alkalmi vérzést, de az okkult vér jelenléte súlyos betegségre is utalhat. Ez lehet vastagbélrák is. ,

Kinél érdemes elvégezni az FOBT vizsgálatot?

Alapvetően abban az esetben, ha hasi panaszok, tünetek alapján feltételezhető, hogy vérzés áll fenn, és ennek hátterében vastagbélrák állhat.

Azoknak a betegeknek, akik szabad szemmel is észlelik a székletben a vér jelenlétét, ill. vérszegények , vagy székletürítési szokásaik változtak, fogytak, vagy vér távozik a végbélből, nem érdemes ezt a szűrővizsgálatot elvégezni. Számukra igen alapos további vizsgálatok szükségesek.

A daganatos betegségek közül a végbél- és a vastagbélrák a legeredményesebben szűrhető. 40 éves kor alatt nagyon ritka, 50 év felett viszont ugrásszerűen nő az előfordulás. Érdemes lenne a szűrést 40 éves kortól elkezdeni. Ha a családban a szorosabb rokonságban valakinek már pl. 40 évesen volt diagnosztizált vastagbélrákja, ott már akár 30 éves kortól kellene szűrni. A szűréssel a rákmegelőző állapotot jelentő vastagbélpolip is felismerhető, eltávolítható.

Hogyan történik maga a vizsgálat?

A vizsgálat végzése előtt néhány napig bizonyos ételeket és gyógyszereket kerülni kell, pont azért, nehogy ún. fals negatív, vagy éppen fals pozitív eredmény adódjon.

Menstruációt követően 3 napig nem végezhető, valamint akkor sem, ha szabad szemmel látható vér van a székletben (aranyeres vérzés pl.). Ez utóbbi esetben az orvossal kell konzultálni a teendőket illetően.

Az álpozitív eredmények elkerüléséhez a mintavételt megelőzően speciális diétát kell tartani. Pl. a vizsgálat előtt 3 napig nem szabad vörös húst fogyasztani, halat, jód- és bórsavtartalmú szereket.
Az orvos egy/több széklettartályt, vagy tesztkártyát ad a betegnek. Három különböző székletből, általában 3 egymást követő napon kell mintát gyűjteni. Mindegyiket tiszta tégelybe, és nem szabad bármivel szennyezni. Fel kell jegyezni a nevet, a mintavétel időpontját. A tégelyeket a laboratórium vizsgálja tovább. ,

Mi a teendő, ha pozitív a teszt?

Ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív, az orvossal kell konzultálni. Ez természetesen nem jelenti okvetlenül vastagbélrák fennállását, de további vizsgálatokra lesz szükség: kolonoszkópiára és biopsziás mintavételre. Meg kell állapítani, mi a vérzés oka.

Ugyanakkor a negatív eredmény sem garantálja, hogy nincsen betegség a háttérben. Célszerű a vizsgálatot 2 évente megismételni, és az orvost felkeresni, ha a hasi panaszok, tünetek fennállnak, illetve ha a szűrés pozitív eredménnyel zárult.

Az idejében, tehát korai stádiumban felismert vastagbélrák kezelése, és a gyógyulás esélyei sokkal jobbak, mint elhanyagolt, előrehaladott stádiumban, amikor már a daganat szétterjedt és a tünetek is jóval súlyosabbak.