Vastagbéltükrözés – colonoscopia

A colonoscopia a teljes vastagbél (vakbél, felszálló-, haránt-, leszálló vastagbél, sigmabél, végbél) és a vékonybél-vastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás, melynek során a vizsgáló a nyálkahártya valós képét látja. Korábban száloptikás eszközöket használtak, jelenleg már a legtöbb laborban video-endoszkópok vannak.

Utóbbi esetben a 130-150 cm hosszú, hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag eszköz végén mini-videokamera van, melynek jelét a vizsgáló külső monitoron figyeli. A vizuális megtekintéshez világítás is szükséges, ezt nagy fényerejű, hideg fényforrás biztosítja. Lehetőség van a vizsgálat során levegő és víz bejuttatására és szívással való eltávolítására, melyek szintén szükségesek a vizsgálat elvégzéséhez.

A daganatos betegségek közül a végbél- és a vastagbélrák a legeredményesebben szűrhető. 40 éves kor alatt nagyon ritka, 50 év felett viszont ugrásszerűen nő az előfordulás. Érdemes lenne a szűrést 40 éves kortól elkezdeni. Ha a családban a szorosabb rokonságban valakinek már pl. 40 évesen volt diagnosztizált vastagbélrákja, ott már akár 30 éves kortól kellene szűrni. A szűréssel a rákmegelőző állapotot jelentő vastagbélpolip is felismerhető, eltávolítható.

Az idejében, tehát korai stádiumban felismert vastagbélrák kezelése, és a gyógyulás esélyei sokkal jobbak, mint elhanyagolt, előrehaladott stádiumban, amikor már a daganat szétterjedt és a tünetek is jóval súlyosabbak

A vastagbéltükrözés gyakorlott-, türelmes asszisztenssel-,  egy jó minőségű eszközzel könnyedén kivitelezhető, fájdalmatlan vizsgálat.  Mint ahogy ez feljebb is olvasható, ez világszerte még mindig a legbiztosabb-, leghatékonyabb-, legkíméletesebb vizsgálati módszer az esetleges elváltozások megtalálására,  és számos terápiás eljárás kivitelezésére is lehetőségünk van.

A vastagbéltükrözéshez friss thrombocyta, vércsoport és INR leletre van szükség. Így biztosak lehetünk abban, hogy polyp levétele vagy biopsziás mintavétel során vérzéses szövődmény nem fog fellépni.

A colonoscopias vizsgálat feltétele a jó előkészítés, ami hashajtást jelent.  Korszerű és kíméletes hashajtók állnak már rendelkezésünkre, melyek a jó minőségű vizsgálat elvégzését segítik.